· Humor: Femma, en…

…trollsiffra…

Herre Mange var blint förvissad av att femma (som skrivs med fem bokstäver) var en trollsiffra och inte bara det men också hans egen tursiffra. Han föddes kl 5:55 en femte maj det vill säga den femte månaden i året. Han hade fem barn och bodde på Femmavägen 55 på femte våningen. Han för sin förvåning tog reda på att en häst som hette ”Femma” skulle vara med i det femte löpet i E55 precis vid fredagen den femte maj, det vill säga, hans födelsedag nu när han skulle fylla 55 år. Konstig nog hette löpet inte V65 som vanligt och Herre Mange lade märke till att E:et var den femte bokstaven i alfabetet.

– Nej, nej – sade Herre Mange. Det här är absolut inte någon tillfällighet. Nu är det dags att ta turen till fånga och inte missa det här tillfället. Förresten kommer den här att bli den femte gången jag försöker bli rik med att spela. Nu är det dags att bli miljonär…

Familjen var skeptisk men Herre Mange var helt stängd i sin uppfattning. Herre Mange sålde allt han ägde, till och med skorna. Han pantsatte dessutom bostadsrätten, bilen, etc. Fru och barnen kunde komma undan men inte för att han inte försökte, för annars… Han lånade pengar från banken, från släktet, vänner, arbetskamrater, bekanta, grannar, kompisar, fiender, etc. Han samlade alla pengar han kunde med tanke på att satsa allt på ”Femma”, hästen som skulle göra honom mångmiljonär… kanske miljardär, eller till och med mångmiljardär… Vem vet…!

Och den stora dagen kom. Han gick till arenan där löpen skulle pågå. Han gick till fots för att inte betala taxi eller buss. Han ville inte slösa bort ett enda öre. Han gick till och med barfot. Han hade ju också sålt sina skor. Han kom till den femte kassan och lade fram allt han hade med sig och satsade det hela på ”Femma” det vill säga ”turhästen” som han började kalla den för.

Familjen stannade hemma. Alla var halvnakna eftersom kläderna hade sålts på loppisen av Herre Mange. Ändå ville alla följa löpens förlopp även om dem inte hade TV-apparat eftersom den var såld. Inte ens en liten radio hade de, men de visste ju att grannen bredvid skulle följa allt, så att Herre Manges familj ställde sig med öronen mot väggen för att kunna tjuvlyssna på grannens TV-apparat. Tur att grannen var generös och inte sparade med ljudet något som i andra omständigheter hade irriterat Herre Mange. På så sätt kunde familjen delta i Herre Manges galna bedrifter. Vad annars egentligen?

Löpen började. Det ena löpet upplöste det andra… Det var väldigt stressande och tidsödande för alla inblandade. Men det femte löpet kom i alla fall. Alla höll andan… alla darrade och svettades… alla var spända och följde allt i minsta detalj. Då hände det som oundvikligt skulle hända, nämligen att femma visade sig vara, utan minsta tvekan, en riktig trollsiffra. Jo, ”Femma”, hästen Herre Mange hade satsat absolut allt på, kom så klart på femte plats…

Vad annars egentligen? Femma var ju en trollsiffra… eller hur?

SENSMORAL: Tro på vidskepelser om du vill, men gör inte dumheter…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: